11 Mart 2013 Pazartesi

Bir Parfümü Nasıl Sıkmalı?


Hepimizin parfümlerin yapıları, içerikleri ve nasıl sıkılacağız konusunda az çok bilgi sahibiyiz. Aslında çoğumuzda bir parfüm merakı var. Bilenler hatırlayacaklardır ki parfümler kozmetik ürünleri arasında yerlerini almakta. Ben parfümlerin kozmetik sektörü dışında tutulması gerektiğine inananlardanım. Bir parfümün nasıl sıkılacağına geçebilmek için önce kalıcılığı ve yapısı hakkında biraz bilgi edinelim.


Parfümler çoğu uzman tarafından 3'e ayrılırlar. Bunlar floral ailesi, odunsu ailesi ve citrus ailesi parfümleridir. Citrus ailesi turunçgiller esanslarını içinde barındır ferahlık ve rahatlık hissi verene parfümlerdir. Odunsu ailesi parfümleri baharatlı parfümler olarak bilinirler. Örnek olarak odunsu esanslı StDpont verilebilir. Bir de floral ailesi var ki bu esansları barındıran parfümlerin fiyatları diğerlerin göre daha pahalı olmakta. Bu aile bir parfümün kalitesini belirler.
Parfümün kalıcılığı ile ilgili söylenebilecek ilk şey parfümün içindeki yağ oranıdır. Şöyle ki; bir parfümün içindeki yağ oranı ne kadar fazla ise parfüm o kadar kalıcıdır. Çünkü koku molekülleri yağlara tutunurlar. Buradan çıkan başka bir sonuç ise, vücudumuz ne kadar yağlı ise parfüm o kadar uzun süre cildimizde kalabilir. Tabi önceden temizlenip nemlendirilmiş ciltlerde de kalıcılık artış gösteriyor. Parfümün içindeki yağ oranı çok önemli olduğu için şişenin ucunu vücudunuza temas ettirmemeye çalışınız ki cildinizdeki yağ parfümün yapısını bozmasın. Eau de parfume adındaki parfümleri 8 saat, eau de toilette cinsindeki parfümler ise yaklaşık 4 saat etkilidirler.


Şimdi parfümün nasıl ve nereye sıkılması gerektiğine değinebiliriz. Parfüm moleküllerinin geniş bir bölgeye yayılmasını istiyorsanız ki isteyin, yaklaşık 30 cm uzaktan sıkmalısınız. Hatta baharatlı ve ağır kokulu parfümleri havaya sıkıp oluşan hava yoğunluğunun içine girmeniz daha doğru olur. Lakin mesela floral ve citrus notalı Burbery parfümlerinde 30 cm uzaklıktan vücudunuza sıkmanız yeterlidir.


Parfümleri şu bölgelere sıkmalısınız; göğüs arası, kulak arkadası, bilek, diz ve dirsek arkası, boyun, baldırın iç kısmı ve ayak bileği. Bunun sebebi, parfümlerin vücuttan etrafa yayılmasını sağlayan şeyin kalp ve nabız atışlarınız olmasıdır. Bu bölgeler de nabız atışlarının en iyi hissedildiği bölgelerdir. Size tavsiyem parfümleri sıkarken kıyafetlerinize de bulaşmasına izin vermemeniz. Çünkü parfümün içindeki yağ oranı giysilerinizde iz bırakabilir özellikle güneşli havalarda. Bunun yanında parfümün kalıcığılı kıyafetlerde daha azdır.
Parfümün nasıl kullanılacağını da bitirdikten sonra sıra hangi parfümü seçeceğimize geldi. Öncelikle mevsimler bazında inceleyelim. Citrus ve floral ailesi genel olarak ilkbahar ve yaz aylarında, odunsu yani baharatlı notalar içeren parfümler ise diğer aylarda daha uygundur. Baharatlı parfümler genelde erkek parfümleridir ayrıca floral notaların cilde verdiği hasar çok azdır. İyi kokulu günler dilerim.

6 yorum:

  1. süper bir post olmuş bu
    ben baharat kokuları ağırlıklı sevsem de florallerden de vazgeemeyenlerdenizm
    aslında ruh halime göre kullanıyorum sanırım :D
    elbiseye sıkmamak çok mantıklı artık daha bilinçli kullanıcam sanırım :)

    YanıtlaSil
  2. çok teşekkürler benim için de yararlı bir post oldu:) bilmediğim şeyleri öğrenmiş oldum:)

    www.alisverismakyaj.blogspot.com

    YanıtlaSil
  3. İlginc ve bence yararli bir yazi olmus. Ellerine saglik...

    YanıtlaSil
  4. Benim için çok iyi bir yazı oldu.Genelde hep kıyafetlerime sıkardım parfümü .Çok teşekkürler.Kalemine sağlık :)

    benim blogumada beklerim seni;
    http://pamuk-sekeer.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  5. ALLAH IMMMMMM ŞU KİLOLAR ÜZERİME YAPIŞTI DİYE ÜZÜLÜRKEN,BİRDE ODUNSU AİLESİNDEN OLDUĞUMU ÖĞRENMEK BENİ YIKTI BÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖ:((((

    YanıtlaSil